Fiber och Nätverksinstallationer

Optoteknik startade med svetsning av optokablar, i dag har tjänsterna vi utför kring optofiber utökats till allt som har med installation, service och reparationer av fiberkablar att göra. Under flera år har vi jobbat med nätverkslösningar för hem, kontor och industri.

Vi på Optoteknik har gedigen erfarenhet av nätverk med både kabel och trådlöst, vi kan erbjuda allt från projektering, installation och montage av aktiv utrustning. Kort sagt så erbjuder vi dig en komplett lösning. För att klara detta har vi en bred maskinpark för att med egen personal kunna utföra alla delar av installationen eller snabbt kunna finnas på plats med rätt resurser när något går sönder.

De stora kunderna är stadsnäten, kommuner och företag. Som ett led i vårt kvalitetstänk är vi certifierade för Robust fiber.

Installation

Optoteknik installerar inte bara fiberkablar och fastighetsnät. Vi åtar oss kompletta installationer av teknikbodar och datarum, dem kan innehålla både elinstallation med reservkraft och UPS samt kyla. Allt som krävs för att er utrustning ska fungera problemfritt. Om det krävs att bygga nya eller förstärka befintliga kabelvägar till industri eller kontor har Optoteknik lösningar för det.

Nätverk med smarta lösningar och funktioner

En naturlig fortsättning av arbetet med optofiber är att vi även installerar datanät med koppar för kontor och hemmamiljöer. Vi kan även projektera och installera WiFi-nät och lösningar med övervakningskameror. Alla dessa delar är nödvändiga för att er IT-miljö ska fungera på topp.

Bra nätverk till arbetsstationer, skrivare och annan nätverksansluten utrustning gör vardagen lite lättare. Fråga oss gärna så kommer vi ut och ger ett förslag anpassat till er bostad och verksamhet.

Fibersvetsning

Allt började med svetsning av fiberkablar vilket är en mycket viktig del än i dag. Optoteknik jobbar med den senaste tekniken och utrustning för att kunna garantera kvalité och tillgodose kraven på riktigt hög hastighet på förbindelserna för många år framöver.

För att uppnå detta använder vi alltid kärnlinjerade svetsar för singelsvetsning och när det behövs har vi ribbonsvetsar som klarar upp till 12 fiber. Som en trygghet är vi på Optoteknik certifierad enligt Robust Fiber både företaget och våra medarbetare.

Mätning

På de allra flesta jobben kräver kunderna ett mätprotokoll som kvitto på utfört arbete, vi på Optoteknik jobbar alltid med att mäta kablar som har installerats, det är en viktig del i vår egenkontroll. Varje team har tillgång till ljusmätare och OTDR för att lösa det vardagliga och för att verifiera nyinstallationer. Vi har även instrument för att mäta dämpningen på sträckor upp till 150km, det gäller även för kapaciteten på OTDR som också mäter sträckor upp till 150km.

Om särskilda krav finns har vi även möjlighet att göra PMD-mätningar för att säkerställa sträckor med mycket höga krav. I de näten som installeras med kopparkabel verifierar vi installationens kvalitet även där med mätningar.

Blåsning av fiberkabel

Optoteknik jobbar med att blåsa kablar i rör, vi har utrustning som hanterar de flesta modeller och dimensionerna på marknaden. Vår specialutrustade bil hanterar de flesta jobben med kapacitet att ha kabeltrumman i bilen för att skydda den mot väder och vind, allt för att få ut bästa möjliga prestanda vid blåsning.

Projektering och Dokumentation

Om er verksamhet behöver hjälp under korta eller längre perioder med drift av projekt har vi kunniga konsulter. Optoteknik kan hantera allt från uppstart av projekt med myndighetskontakter och markägarkontakter till att driva utförande och efterföljande avslut med dokumentation i era system.

Våra konsulter kan utföra uppdrag både kundplacerat eller från våra moderna lokaler i Krokek. Optoteknik kan dokumentera i kundägda system direkt eller om ni precis har börjat med dokumentation av ledningsnyttor kan vi guida och hjälpa till att skapa bra kartor från grunden.

Service och Felsökning

Optoteknik hjälper kunden genom hela resan. När olyckan är framme och något slutar fungera kan vi rycka ut och lösa problemen som uppstått med era fiberkablar. Våra medarbetare kan mäta fram felkällan och ge förslag på åtgärd, efter överenskommelse åtgärdar vi de fel som uppstått.

Är du intresserad?